5 Beprövade sätt att öka din ämnesomsättning idag

Advertisements

Ämnesomsättning

5 sätt att öka din ämnesomsättning idag

Undrar du varför du går ner i vikt ena dagen men upp den andra trots att du äter samma sorts mat?

Det beror ofta på ämnesomsättningen eller metabolismen som det också heter.

Det är ämnesomsättningen som styr hur mycket du går upp eller ner i vikt. Dagen efter att du fastat är din ämnesomsättning lägre och du behöver inte äta lika mycket som dagen innan fastan. Däremot så har du en hög ämnesomsättning på fastedagen eftersom du åt normalt dagen innan. Vissa kan känna sig yra ibland när de fastar men jättepigga nästa gång. En del vill inte ens äta någonting under fastan och då har de troligen en lägre ämnesomsättning den dagen.

Det är mycket som inverkar metabolismen och den viktigaste faktorn är hur mycket du rör på dig. Ju mer motion desto högre metabolism. Men det finns också livsmedel som boostar ämnesomsättningen.

1. Drick kaffe och grönt te – Både koffeinet i kaffet och ämnet  catechin som finns i grönt te har  enligt kliniska studier bevisad effekt på metabolismen.

2. Ät/Drick Grapefrukt/grapejuice – Grape har bevisad effekt på viktnedgång och metabolism. Av egen erfarenhet funkar det kanon!

3. Ät Fibrer – Låt magen få jobba. Det är en myt att soppa är bra för viktnedgång, då får kroppen vila. Det är bättre att äta mat som magen för arbeta med som fibrer. Ät till exempel fiberhavregryn, hårt fullkornsbröd eller bönor

4. Gör lite Styrketräning– Genom att göra 10 armhävningar, några situps eller lyfta några vikter får metabolismen sig en rejäl kick. Och även efter att du slutat träna. Ett tips är att göra exempelvis 10 knäböj/armhävningar varannan timme. Även bra för koncentrationen om du har ett stillasittande jobb!

5. Få upp pulsen – Hoppa hopprep i 60 sekunder, ta några raska varv runt huset eller spring upp och ner i trappan. Få upp pulsen lite extra och ämnesomsättningen ökar direkt och långsiktigt. Gör snabba tabata intervaller i 4 min, läs mer på www.lehälsa.se min hälsosida för mer information om denna tidseffektiva men högintensiva träningsform!

Tabata intervaller på www.lehälsa.se

Så upp och sträck på dig nu, få igång din mage och din Ämnesomsättning! 🙂


5:2 dieten recept
En Kommentar
  1. Tina Wolmeryd
    | Svara

Lägg till en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 1 =