Inlägget innehåller affiliatelänkar*
Har du provat Shiratakinudlar? En väldigt trevlig ingrediens särskilt för oss 5:2-are. Nudlarna är nämligen gjorda på konjakroten och innehåller till 97% vatten och resten kostfibrer vilket för med sig att dem är nästan helt kalorifria. Inte så dumt va?
Här har jag gjort en riktigt god nudelwok som du svänger ihop på 20 minuter med ljuvliga japanska smaker av ingefära, vitlök och tamarisoja. Måste provas!
Nudelwok med Shiratakinudlar, Ingefära och Tamarisoja - 87 kcal (utan cashewnötter)
Ingredienser
- 100 g Morötter - 30 kcal
- 50 g Hackad Vitkål - 50 kcal
- 30 g Purjo - 9 kcal
- 10 g Stora blad Grönkål - 4 kcal
- 1 frp Shirataki - 0 kcal
- 0,5 tsk Rapsolja x2 - 60 kcal
- Salt
- Valfritt: 10 g Cashewnötter Undvik för färre kalorier ger ett totalt kcal-innehåll i rätten på 116, 5 per person
- Sås
- 1 tsk Limejuice - 1 5 kcal
- 3 g Honung - 2 kcal
- 2 tsk Tamari Soja - 6 kcal
- 1 Vitlöksklyfta pressad - 8 kcal
- 5 g Ingefära skalad och finriven - 4 kcal
Instruktioner
Gör så här
- Strimla purjon, moroten och vitkålen och woka sen på lite högre än medelvärme tillsammans med en skvätt rapsolja och salt. Woka tills grönsakerna mjukar och får fin färg, häll över i en skål
- Riv grönkålsbladen av stjälken och fräs i pannan med olja och salt tills dem blir krispiga och får lätt färg. Häll över i grönsaksskålen
- Rosta chashewnötterna
Såsen
- Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen i en skål.
Montera woken
- Töm Shiritakinudel-påsens innehåll i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Woka dem sedan snabbt i pannan innan du häller över dem i skålen med grönkålen och övriga grönsaker.
- Blanda samman alla ingredienser ihop med såsen och servera toppat med chashewnötterna och om du vill, en avocado samt svarta sesmafrön.
- Smaklig måltid!
Nutrition
Jag har alltid ett gäng shiratakinudlar hemma.
Intressant info om Shirataki
Shirataki kommer, som namnet antyder, från Japan och innehåller till 97% vatten. Resten är kostfibrer vilket gör att kaloriinnehållet är nästan omärkbart. Konjakroten är rik på mineraler och ger även en väldigt bra mättnadskänsla samtidigt som den främjar matsmältningen med sina kostfibrer.
Konjakroten sägs även rena kroppen på ett naturligt sätt, förebygga högt blodtryck samt normalisera blodsockernivåerna. Stuider finns även som bekräftar vissa av konjakrotens positiva egenskaper, se studier här.
Olika tillagningssätt av Shiritakinudlar
Nudlarna är ätbara direkt när man köpen dem och behöver inte kokas. Men man behöver skölja dem i ett durkslag i kallt vatten. Därefter kan man äta dem som dem är i en kall nudelsallad eller med god dressing. Men vi brukar oftast woka dem varma ihop med smarriga stekta grönsaker, se receptet längre ner.
Se andra recept med shirataki nudlar här.
*Om du vill stödja mig och 5:2 Dieten Recept och även är intresserad av att testa Shiritaki nudlarna från svenskhälsokost får du gärna klicka på någon av länkarna i detta inlägg. De är affiliate länkar och då får jag utan att det kostar dig något extra en del av ditt köp som tack för att jag tipsat om nudlarna.