Advertisements

5 2 Metoden – Vanliga Frågor & Svar

Här har jag sammanfattat det vanligaste frågorna om 5 2 Metoden.

För Vilka Passar 5 2 Metoden?

5 2 Metoden passar de flesta människor som är friska och lever ett normalt liv. Men det kan vara bra att genomgå en läkarundersökning innan du börjar för att vara säker på att du är frisk. Men dieten passar inte barn som växer , elitidrottare som behöver mycket energi. Samt personer med tidigare sjukdomar bör rådfråga läkare. Om du känner dig matt av dieten rådfråga läkare.

Hur börjar jag med 5 2 Metoden?

Läs mer på min: Kom Igång sida om 5 2 Dieten.

Vilka dagar ska jag fasta på?

Du kan välja precis vilka dagar du vill, tänk bara på att det ska vara 2-3 dagar emellan. Exempelvis måndag och torsdag eller tisdag och fredag.

Hur räknar jag ut kalorier på min 5:2 Dieten recept?

Här hittar du min guide till hur du räknar ut kalorierna på dina 5:2 Dieten Recept samt min kaloritabell:

Kan jag träna med 5 2 Metoden?

Svaret beror helt på i vilken form du är i. Om du tränar med högre intensitet (puls högre än 65% av maxpuls/max av syreupptagningsförmåga) på fastande mage hinner inte kroppen omvandla fett till energi som musklerna kan använda vid träningen. Utan istället förbrukas lagrad energi i muskler och lever och efter en stund börjar även musklerna brytas ned. Det är alltså inget fel i sig att träna under fasta men resultaten kanske inte alltid blir de bästa. Är du däremot vältränad med mycket bra syreupptagningsförmåga kan din kropp vara van att omvandla fett till energi och då spelar det inte så stor roll om du ätit eller inte innan.
Så jag skulle rekommendera lågintensiv träning på fastedagen om man vill bränna extra fett, för musklerna vill man ju gärna ha kvar! Vill du ha tips på träningspass som du kan kan köra med 5 2 metoden hittar du mitt lågintensiva pass här. 

Vad kan jag dricka när jag fastar?

Smaksatt eller kolsyrat vatten är en bra dryck om du vill ha något mer än vara vanligt vatten. Tillsätt t.ex. citron, några hallon eller kiwi. Kaffe och Thé är även de kalorifria drycker.

Måste kalorierna vara begränsade till ett mål om dagen eller kan jag sprida ut dem?

Du kan sprida ut kalorierna hur du vill. Exempelvis kan du äta frukost och middag. Lunch och middag. Eller så äter du bara en rejäl lunch. Du väljer helt själv!

Behöver man fasta två dagar i följd eller kan man dela upp dem under veckan?

Du delar med fördel upp fastedagarna så du har några dagars mellanrum, måndag och torsdag är bra fastedagar. Du ska helst undvika att fasta två dagar på rad.

Vad kan jag göra för att dämpa hungerkänslan?

Dricka rikligt med vatten, en kopp kaffé eller thé minskar även hungerkänslan.

Är det okej att dricka kaffe och thé på Fastedagen?

Det är fullt tillåtet att dricka kaffe & the då man fastar eftersom båda dryckerna är kalorifria. Men det är aldrig bra att överdriva så några koppar är ok!

Kan jag äta vad jag vill på dagarna då jag inte fastar?

5 2 Metoden ger dig mer möjlighet att äta lite osundare på dagar då du inte fastar men ät måttligt, överätande kan göra att fördelarna med Periodisk fasta försvinner.

Kan man kombinera 5 2 med lågkolhydratkost?

För att uppnå optimala hälsoeffekter kan man med fördel kombinera lågkolhydratskost som GI och LCHF med 5 2 Dieten på dagarna då man inte fastar läs mer i mitt inlägg här.

Jag har tänkt att väga mig 1 ggr/vecka men vilken dag?

Ett bra förslag för att få en rättvis mätning är att du väger dig onsdag morgon varje vecka. Alltså några dagar efter 5:2 fastan så ”resultatet” har hunnit börja synas. Men se till att du har en riktigt bra och pålitlig våg, de allra enklaste och billigaste man köper har en tendens att visa fel. På min sida 5:2 Verktyg hittar du mina rekommendationer på 5:2 dieten våg att använda för en korrekt och noggrann viktmätning.

Kan man dricka färdig grönsaksjuice (ex morotsjuice), som man kan köpa i affären, på fastedagarna?

En färdig juice, till exempel morotsjuice, går jättebra att köpa färdig, både snabbt och smidigt att använda i 5 2 dieten! Men se till att det inte är så mycket tillsatser och framförallt inte socker vilket är tomma kalorier. Jag rekommenderar också grapefruktjuice som finns att köpa färdig helt naturell för runt 20-lappen. Grapefrukt sägs ha en viktminskande effekt som boostar förbränningen vilket är bra för viktnedgång.

Hur gör jag om jag inte vill gå ner i vikt men ändå uppnå de positiva hälsoeffekterna som lägre blodryck och kolesterol?

Anledningen till att man går ner i vikt när man halvfastar är att man totalt under en vecka äter färre kalorier.
Således skulle jag säga att det är viktigt att du äter lite extra de vanliga dagarna än vad du brukar göra. Ät en extra fullkornsmacka, ett ägg eller kanske lite fetare yoghurt till frukost. Lägg till ett extra mellanmål eller något annat som du gillar. Om du tränar rekommenderar jag att du gör det när du inte fastar för att inte öka på förbränningen extra. Ät inte heller för mycket protein under fastedagarna efter som protein ”uppmuntrar” kroppen att bränna fett.

Varför ger olika källor olika kaloriinnehåll på samma livsmedel?

Kaloriinnehållet i livsmedlet förändras vid tillagning på grund av att vatten avlägsnas eller fett tillsätts.
Men tyvärr finns det ändå oskiljaktigheter i kaloritabeller som troligen beror på att man tittat på olika fabrikat. En lax från ett märke kan ha lägre kaloriinnehåll på grund av ett högre vatteninnehåll än en lax från ett annat märke. Medan annan lax innehåller mer fetter.
Det bästa tipset jag kan ge är att själv titta på förpackningen, där ska alltid stå exakt kaloriinnehåll. Har du ingen förpackning så är livsmedelsverkets sökfunktion för livsmedel den säkraste källan enligt 5-2dietenrecept.se.

Är det okej om man inte äter något alls eller mindre än 500 kcal på sina fastedagar?

Det kan vara effektivt att fasta hela dagen och spara kalorierna till kvällsmålet. Men det ger inte en effektivare viktnedgång om du skulle skippa alla kalorier. Det låter bra att ha fastedagarna med några dagars mellanrum men jag tycker du ska försöka äta 500 kalorier eller så mycket just din kropp behöver, se här för rätt beräkning av vad du behöver äta.

Har du en fråga om 5 2 metoden som du vill ha besvarad?
Skriv gärna i kommentarsfältet nedan! (jag hinner inte ge personlig rådgivning till alla läsare, men jag svarar gärna på generella frågor om 5 2 metoden)

 • Populära Inlägg

 • Registrera dig 5-2 Nyhetsbrevet med Kom Igång Guide i 5 Steg

  5:2-fastan
  Svårt att Komma Igång med 5:2 Dieten?

  Gå med i mitt nyhetsbrev som börjar med en 5 Stegs Kom Igång Guide:
  Nyhetsbrevet och Guiden innehåller massvis med tips om 5:2 som:

  • Hur börjar man?
  • Vad bör man tänka på?
  • Samt exklusiva Kaloriberäknade Recept

  Vad väntar du på?

  Fyll i dina uppgifter nedan så kommer det ett mail till din inkorg (eller din skräppost) där du behöver bekräfta att du verkligen vill prenumerera på Nyhetsbrevet med Kom Igång Guiden. Genom att prenumerera godkänner du vår integritets policy.
  * = obligatoriskt fält
 • 5:2-fastan